(Study Materials) Mental Ability/Reasoning (Non-Verbal) : Series

Series

Number Series

Prime Number Series:

Example 1. 4, 9, 25, 49, 121, 169,…
(a) 324 (b) 289
(c) 225 (d) 196
Solution. (b) The given series is a consecutive square of prime number series. The next prime number is 289.

Example 2. 5, 7, 13, 23, …
(a) 25 (b) 27
(c) 29 (d) 41
Solution. (d) The difference between prime numbers is increasing. 7 is next prime to 5; 13 is second to next prime to 7; 23 is third to next to 13. Hence, next should be fourth to next prime to 23. Hence, required number is 41.

Multiplication Series:

Example 3. 4, 8, 16, 32, 64… 256
(a) 96 (b) 98
(c) 86 (d) 106
Solution. (a) The numbers are multiplied by 2 to get the next number.
    64 × 2 = 128

Example 4. 5, 20, 80, 320, … 1280
(a) 5120 (b) 5220
(c) 4860 (d) 3642
Solution. (a) The numbers are multiplied by 4 to get the next number.
1280 × 4 = 5120

Difference Series:

Example 5. 3,6,9,12,15,…. 21
(a) 16 (b) 17
(c) 20 (d) 18
Solution. (d) The difference between the numbers is 3.
    15 + 3 = 18

Example 6. 55, 50, 45, 40,….30
(a) 33 (b) 34
(c) 35 (d) 36
Solution. (c) The difference between the numbers is -5.
    40 – 5 = 35

Division Series:

Example 7. 5040, 720, 120, 24, ….2,1
(a) 8 (b) 7
(c) 6 (d) 5
Solution. (c)

Example 8. 16, 24, 36,… 81
(a) 52 (b) 54
(c) 56 (d) 58
Solution. (b) Previous number × = Next number

n2 Series

Example 9. 4, 16, 36, 64, …. 144

(a) 112 (b) 78
(c) 100 (d) 81

Solution. (c)

differ = 4+5=9,9+7=16,16+9=25,25+11=36

4*4=16

4*9=36

4*16=64

4*25=100

4*36=144

So Ans is 100

Example 10. 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, … 81
(a) 100 (b) 121
(c) 64 (d) 144
Solution. (c) The series is 12, 22, 32, 42, 52,62, 72,….
The next number is 82 = 64

(n2 + 1) Series

Example 11. 17, 26, 37, 50, 65,….101
(a) 82 (b) 75
(c) 78 (d) 90
Solution. (a) The series is 42 + 1, 52 +1, 62 + 1, 72 + 1, 82 + 1.
The next number is 92 + 1 = 82

Example 12. 101, 401, 901, 1601, 2501, …. 4901
(a) 2201 (b) 3301
(c) 4401 (d) 3601
Solution. (d) The series is 102 + 1, 202 +1, 302 + 1, 402 + 1, 502 + 1, etc.
The next number is 602 + 1 = 3601

(n2 -1) Series

Example 13. 3, 8, 15, 24,…48
(a) 32 (b) 33
(c) 34 (d) 35
Solution. (d) The series is 22 – 1, 32 –1, 42 – 1,52 – 1. etc.
The next number is 62 – 1 =35

Example 14. 99, 80, 63,….35
(a) 48 (b) 84
(c) 46 (d) 64
Solution. (a) The series is 102 -1, 92 -1, 82 -1, etc.
The next number is 72 – 1 = 48

(n2 + n) Series

Example 15. 2, 6, 12, 20, 30,…. 56
(a) 32 (b) 34
(c) 42 (d) 24
Solution. (c) The series is 12 + 1, 22 + 2, 32 + 3, 42 + 4, 52 + 5, etc.
The next number is 62 + 6 = 42

Example 16. 110, 132, 156, 182,….
(a) 212 (b) 201
(c) 211 (d) 210
Solution. (d) The series is 102 + 10, 112 + 11, 122 + 12, etc.
The next number is 142 + 14 = 210

(n2 – n) Series

Example 17. 0, 2, 6, 12, 20,….42
(a) 25 (b) 30
(c) 32 (d) 40
Solution. (b) The series is 12 – 1 = 0, 22 – 2 = 2, 32 – 3 = 6, etc.
The next number is 62 – 6 = 30

Example 18. 90, 380, 870, 1560,…..
(a) 2405 (b) 2450
(a) 2400 (d) 2455
Solution. (b) The series is 102 – 10, 202 – 20, 302 – 30, etc.
The next number is 502 – 50 = 2450

n3 Series

Example 19. 1, 8, 27, 64,…. 216
(a) 125 (b) 512
(c) 215 (d) 122
Solution. (a) The series is 13, 23, 33 , 43, etc.
The next number is 53 = 125

Example 20. 1000, 8000, 27000, 64000,….
(a) 21600 (b) 125000
(c) 152000 (d) 261000
Solution. (b) The series is 103 , 203, 303, 403, etc.
The next number is 503 = 125000

(n3 + 1) Series

Example 21. 2, 9, 28, 65,…217
(a) 123 (b) 124
(c) 125 (d) 126
Solution. (d) The series is 13 +1, 23 + 1, 33 + 1, etc.
The next number is 53 + 1 = 126

Example 22. 1001, 8001, 27001, 64001, 125001,….
(a) 261001 (b) 216001
(c) 200116 (d) 210016
Solution. (b) The series is 103 + 1, 203 + 1, 303 + 1, etc.
The next number is 603 + 1 = 216001

(n3 -1) Series

Example 23. 0, 7, 26, 63, 124,…
(a) 251 (b) 125
(c) 215 (d) 512
Solution. (c) The series is 13 – 1, 23 – 1, 33 – 1, etc.
The next number is 63 – 1 = 215

Example 24. 999, 7999, 26999, 63999,….
(a) 199924 (b) 124999
(c) 129994 (d) 999124
Solution. (b) The series is 103 – 1, 203 – 1, 303 – 1, etc.
The next number is 503 – 1 = 124999

(n3 + n) Series

Example 25. 2, 10, 30, 68,….222
(a) 130 (b) 120
(c) 110 (d) 100
Solution. (a) The series is 13 + 1, 23 + 2, 33 + 3, etc.
The next number is 53 + 5 = 130

Example 26. 1010, 8020, 27030, 64040,….
(a) 125500 (b) 125050
(c) 100255 (d) 120055
Solution. (b) The series is 103 + 10 = 1010, 203 + 20 = 8020, etc.
The next number is 503 + 50 = 125050

(n3 – n) Series

Example 27. 0, 6, 24, 60,…. 210
(a) 012 (b) 210
(c) 201 (d) 120
Solution. (d) The series is 13 – 1 = 0, 23 – 2 = 6, 33 – 3 = 24, etc.
The next number is 53 – 5 = 120

Example 28. 990, 7980, 26970, 63960,….
(a) 124500 (b) 124005
(c) 120045 (d) 124950
Solution. (d) The series is 103 – 10, 203 – 20, 303 – 30 etc.
The next number is 503 – 50 = 124950

Letter Series - Type 1

One Letter Series Such series consists of one letter in each term and this series is based on increasing or decreasing positions of corresponding letters according to English alphabet.

Example 1: B, C, A, D, Z, E, … F, X, G
(a) U (b) Y
(c) W (d) V
Solution. (b) The sequence consists of two series B, A, Z, Y, X and C, D, E, F, G. The missing letter is Y.

Example 2: P, U, Z, … J, 0, T
(a) E (b) U
(c) S (d) P
Solution. (a) The sequence is P+ 5, U+ 5,Z+ 5. The missing letter is Z + 5 = E

Example 3: B, D, G, I, … N, Q, S
(a) I (b) J
(c) L (d) K
Solution. (c) The sequence is B + 2, D+ 3, G + 2, I + 3 and so on.

Letter Series - Type 12

Two Letter Series The first letters of the series follow one logic and the second letters follow another logic.

Example 4: EZ, DX, CV,..., AR, ZP
(a) CS (b) AM
(c) BT (d) TG
Solution. (c) First and second letters follow a sequence of-1 and -2 respectively.

Example 5: DG, HK, LO, PS, TW,…
(a) XA (b) ZA
(c) XB (d) None of these
Solution. (a) First and second letters follow a sequence of + 4.

Example 6: DX, EY FV, ... : ; HT, IU
(a) HV (b) IX (c) GW (d) BZ
Solution. (c) First, -third and fifth terms follow a sequencee and second, fourth and sixth terms follow another sequence. (DX, FV, HT, etc) and (EY, GW, IU, etc).

Letter Series - Type 3

Three Letter Series: :Such series consist of three letters in each term. The first letters follow one logic, the second letters follow another logic and the third letters follow some other logic.
Example 7: DIE, XCY, RWS, ...
(a) LQN (b) QMP
(c) LMS (d) LQM
Solution. (d) First, second and third letters of each group follow a sequence of -6 series.

Example 8: VPG, UQF, ..., SSD, RTC
(a) SQD (b) TRE
(c) TRS (d) QDT
Solution. (b) First, second and third letters follow a sequence of –1, + 1, –1 series respectively.

Example 9: DJS, HNW, LRA, PVE, ..., XDM
(a) TZI (b) SAF
(c) UXH (d) None of these
Solution. (a) First, second and third letters follow a sequence of + 4 series.

Letter Series - Type 4

A series of letters is given with one or more missing letters. From the choices, the choice that gives the letters that go into the blanks has to be selected as answer.

Example 10: In the following series some letters are missing. From the choices, select the choice that gives that letters that can fill the blanks in the given sequence.
a_ c_ b_ab_a_ca_c
(a) abaccb (b) accbab
(c) aabbcc (d) baccbb
Solution. (d) First of all, notice that there are 6 blanks in the given sequence and each choice gives six letters to fill the six blank in order. Now, we have to select an alternative which if placed in the blanks of the series in order, we get a complete series of letters which follow some particular pattern.
The best way is to try with each option. Inserting the letters of option (d) in place of the blanks, we get a series like “abc abc abc abc abc” which is a repetition of the group of letters “abc”.

Letter Series - Type 5

Here, students are asked to count how many times a particular letter or group of letters satisfying some conditions occurs and mark that number as the answer choice.
Example 11: In the following sequence of letters, in how many instances the letters n is immediately preceded by the letter t ?
    s n r u a t n n g h j t k n s t n d g c l n t t t n n n t n t n t s m v b t n g c x d p t n k l s t n t
(a) 5 (b) 6
(c) 7 (d) 8
Solution. (d) On counting, we find that the letter n occurs 8 times, where n is immediately preceded by the letter t.

  • Books for Bank Exams

  • Study Materials

  • Bank Jobs